Dünyada Sınırlı Sayıda Gerçekleştirilen `Hayvanlar İçin Özel Protez Takma Bacak` Üniversitemizde Uygulandı

17.04.2014

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesinde, sol ön bacağını kullanamayan bir köpek ile sağ ön bacağını kullanamayan kediye protez takma bacak takıldı.

\r\n

Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem ŞENGÖZ ŞİRİN: \"Dünyada sınırlı sayıda uygulanan takma bacak protezini üniversitemizde gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

\r\n

Isparta\'da hayvanseverler tarafından yaralı halde bulunan bir köpek ile Burdur merkeze bağlı Büğdüz köyünde yaralı halde bulunan bir kedinin, MAKÜ Veteriner Fakültesine getirilmesi ile yapılan muayenede, sol ön bacağını kullanamayan 8 aylık köpek ile sağ ön bacağını kullanamayan 11 aylık kediye protez takma bacak takılmasına karar verildi.

\r\n

Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem ŞENGÖZ ŞİRİN ve ekibi, yaklaşık 3 saat süren operasyonla kedi ve köpeğe bir firma tarafından özel hazırlanan protez takma bacakları uyguladı.

\r\n

\"Daha kaliteli bir yaşam\"

\r\n

İki operasyonun da başarıyla gerçekleştirildiğini söyleyen ŞİRİN, her iki hastanın ön bacaklarında sinir hasarı bulunduğunu anlattı ve devam etti: \"Normalde yapıldığı gibi bacağın kesilmesini tercih edebilirdik fakat \'Neden daha iyi bir yaşama ulaşmasın?\' diye düşündük ve takma bacak uygulamaya karar verdik. Dünyada sınırlı sayıda uygulanan takma bacak protezini üniversitemizin kliniğinde başarıyla gerçekleştirdik\" dedi.

\r\n

İzmir\'de hazırlanan takma bacak protezleri kemiğin içine tam uyum sağlayabilmesi için çok özel bir titanyum alaşım hammaddesinden üretiliyor. Protezde üzerinde yapışmayı sağlayan özel bir kaplama bulunuyor ve yapımı yurt dışında gerçekleştiriliyor.