Çiftlik Bu Hafta Patoloji Anabilim Dalı’nda…

09.02.2017

Üniversitemiz Veteriner Fakültesi tarafından hazırlanan ve Kanal 15 ekranlarında yayınlanan Çiftlik, yeni bölümü ile ekranlara geliyor.

Üniversitemiz Veteriner Fakültesi Klinik Öncesi Bilimler Bölümü Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem ÖZMEN’in konuk olduğu Çiftlik’te bu hafta hastalık bilimi anlamına gelen, hekimliğin temel branşı olanPatoloji’yi konuşacak.

“Patoloji Anabilim Dalının kimlere ve hangi konularda hizmet verdiği, patolojinin ve patolojik incelemelerin hastalık teşhisindeki önemi, özellikle salgın hastalıkların teşhisi ve sonrasındaki prosedürler” gibi geniş bir yelpaze konusu ile izleyiciyle buluşacak Çiftlik’te, patolojinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Özlem ÖZMEN, “Patoloji öğrencilere hastalıkları tanıma ve hasta hayvanlarda kendini klinik semptomlar halinde gösteren anormal durumların nasıl anlaşılacağı konusunda bilgiler verir. Klinikte çalışan bir hekim ise patolojiyi hastalıklara teşhis koyabilmek için gerekli bir yol olarak görür. Patologlar için ise patoloji bir hastalığın nasıl geliştiğinin incelenmesinin yapıldığı bir bilim dalıdır.Anabilim dalımıza teşhis için çiftlik hayvanlarında genellikle yeni doğan döneminde rastlanan ishal veya akciğer problemleri ile ölen hayvanlar getirilmektedir. Bununla birlikte koyun-keçi ve ineklerdeki değişik hastalıklar sebebiyle ölüm olayları başvurmaktadır. Anabilim dalımıza gönderilen vakaların bir kısmını mezbahada kesim sırasında saptanan hastalıkların teşhisleri için gelen numuneler oluşturmaktadır. Özellikle özel klinikler kedi- köpek gibi pet hayvanlarında şekillenen tümörlerin teşhisi için numune göndermektedir. Yine deneysel çalışmaların sonuçlarının değerlendirilmesi için de çok sayıda başvuru olmaktadır.” ifadelerini kullanırken özellikle salgın hastalıklar ile ilgili de “Fakültemiz ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında bir protokol bulunmaktadır. Buna göre Fakültemiz klinik veya laboratuvarlarında salgın hastalık veya ihbarı mecburi bir hastalık tespit edildiğinde Bakanlık il ve ilçe teşkilatlarının bilgilendirilmesi gereklidir. Böylece ortak çalışma ile hastalıkların kısa sürede kesin teşhisi ve gerekli müdahalelerin yapılması sağlanmaktadır. Teşhis edilen hastalığın özelliğine göre, aşılama ve karantina gibi tedbirlerin alınması planlanmaktadır.” açıklamalarında bulundu.

Her hafta farklı bir köy, çiftlik ve çiftçiyle karşınızda olan Çiftlik, bu hafta Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı’nda seyircisiyle buluşacak.

“Çiftlik”, 11.02.2017 Cumartesi günü Saat: 20:00’da 6.bölümü ile Kanal 15 ekranlarında yayınlanacak.

Her hafta Cumartesi günü yeni bölümleriyle yayınlanacak “Çiftlik”, Pazartesi: 18:00’da, Salı 08:00’da, Çarşamba 22:00’da tekrar yayını ile ekranlarınızda olacak.

• Rektör Dalgar'ın Kurumsal Akreditasyon ile ilgili Açıklaması | 25.04.2024