İnsani Geçim Ücreti Açıklandı

11.01.2018

Türkiye Geneli için İnsani Geçim Ücreti bin 857 lira

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), asgari geçim ücretine bir alternatif olarak belirlediği ‘İnsani Geçim Ücreti’ ile Türkiye’de bölgelere göre insanca yaşamanın maliyetini araştırdı.

Ekonomi alanında pek çok bilimsel çalışma ve araştırmaya katkı veren Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği’nin (İGİAD), ‘İnsani Geçim Ücreti’ çalışmasında da yer alan isimlerin başında geliyor.

Bu kapsamda araştırmanın mimarı Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan KARAHAN ile Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf ALPAYDIN İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında araştırma sonuçlarını ve 2018 yılı İnsani Geçim Ücreti verilerini kamuoyu ile paylaştılar.

İGİAD, ortalama büyüklükte bir ailenin geçinebileceği aylık asgari geçim ücretini esas alarak yaptığı açıklamalarda 2018 yılı asgari insani geçim ücretini İstanbul için 2 bin 385 lira, Türkiye geneli için bin 857 lira olarak belirledi ve 2018 Yılı İnsani Geçim Ücreti araştırmasının sonuçlarına göre Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) İstatistiki Bölge Sınıflaması’ndaki sonuçları değerlendirerek 12 bölgenin İnsani Geçim Ücretini tespit etti.

İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan KARAHAN, "İş dünyası ve kamuoyuna devletin asgari ücretini değil de İGİAD’ın açıkladığı insani geçim ücretini uygulamaları gerektiğini ifade ediyoruz. İnsani geçim ücretinin işletmelerde uygulanması maliyet artışı getirmez, aksine verimliliği ve bereketi artırır.” İfadelerini kullandı.

Başkan KARAHAN: "İnsani Geçim Ücreti Bir Haktır"

İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan KARAHAN, araştırma sonuçlarının paylaşıldığı toplantıda, İGİAD’ın hak eksenli bir iş hayatı ve helal kazancın adil paylaşımı çerçevesinde çalışanların onurlu bir yaşam sürdürebilmeleri için 15 yıldır insani geçim ücretini belirlediğini aktardı. İşverenlere daha duyarlı olmaları ve çalışan ücretlerini insani geçim seviyesinde iyileştirmeleri çağrısında bulunan KARAHAN, şunları kaydetti: "Gelir dağılımındaki adaletsizliğin çalışanların aleyhine hızla bozulduğu günümüzde, krizlerden en fazla etkilenen ve gelir kaybına uğrayan kesim olan iş görenlerin, emeklerinin karşılığını almaları gereken insani geçim ücreti, işverenler için bir lütuf olmayıp hakkın kendilerine teslimidir. Temel hak ve hürriyetler kadar çalışanlar açısından onurlu bir yaşam sürdürebilmek için emeklerinin karşılığı almaları gereken insani geçim ücreti de bir haktır.”

Rektör KORKMAZ: “İnsani Ücret Yaklaşımının Merkezinde İnsan Var”

Ülke ekonomisi büyürken refahın paylaşımı meselesinin önemine işaret eden ve insani ücret yaklaşımının merkezinde insanın olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ ise, "Burada çalışanı muhtaç etmeden ve onurlu şekilde yaşamını sürdürebileceği gelirin kendisine garanti edileceği bir yaklaşım söz konusu. İnsani ücret yaklaşımını, sahip olduğu özgüven ve ortaya koyduğu sonuçları itibarıyla iş dünyasında bir farkındalık oluşturması bakımından, iş adamlarımız tarafından bir ahlak bilinciyle bu sürecin yönetilmesini çok anlamlı buluyorum.” ifadelerini kullandı.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf ALPAYDIN ise insani geçim ücretinin hesaplama sistemini anlattı. ALPAYDIN, "İnsani geçim ücretine göre, asgari ücretin İstanbul'da yaklaşık yüzde 50, Türkiye genelinde ise yüzde 15,8 artırılması gerekiyor." diye konuştu.

İGİAD'ın araştırmasında bölgelere göre aylık insani geçim ücretleri şu şekilde belirlendi:

2017 (TL) 2018 (TL)

İstanbul