.

Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan KURTULMUŞ MAKÜ\'de

12.01.2018

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak ve Mehmet Akif Ersoy İlahiyat Fakültesi Eğitim Binası ve Üniversite Camisi Açılış törenlerine katılmak amacıyla Burdur’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan KURTULMUŞ, Burdur programına Valilik ziyareti ile başladı.

Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ’ın da bulunduğu valilik ziyaretinde konuşan Bakan KURTULMUŞ, temellerini attığı Üniversite Cami’nin inşaatının kısa sürede bitirilip ibadete açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek “bugün açılışını yapacağımız, daha önce de temel atma törenine katıldığım Üniversite Cami’nin kısa bir süre içerisinde bitirilmiş olması hakikaten önemlidir. Burdur’daki yatırımlar için elimizden geleni yapacağız. Özellikle iki önemli gezi olacağına inanacağımız Sagalassos ve Kibrya Burdur’a değer katan yerler ve buraların daha hızlı bir şekilde ortaya çıkarılması için gayret ediyoruz. Buraların turistlik bir merkez haline getirilmesi Burdur için önemli bir proje olacak onun için de çalışmalara devam ediyoruz. Turizmde rekorumuz 2014 yılındaydı bu yıl onu da geçeceğimizi tahmin ediyoruz. 30 milyon dolara yakın bir gelir bırakacağını düşünüyoruz. 2018 yılı ile ilgili yaptığımız toplantılarda görüyoruz ki yurt dışından gelen geri dönüşler fevkaladedir. Ortalamaya göre gelen rezervasyonlarda yüzde 40 fazlalık söz konusudur. Bu da iyi bir sezon geçireceğimizi ortaya koyuyor. Türkiye dünyanın en büyük ve en zengin arşividir. Her yıl Anadolu’daki değerlerimiz üzerinden Türkiye’nin tanıtılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye’nin büyük bir hazinenin üzerinde olduğunu görmek bir iftihar vesilesidir. Türkiye’nin bu tarihi ve kültürel zenginliğini yurtdışında tanıtılması yönünde avantajlı olduğunu düşünüyorum.

MAKÜ İlahiyat Fakültesi Eğitim Binası ve Üniversite Camisi Açılış Törenleri, Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un Katılımlarıyla Yapıldı

Valilik ziyareti sonrasında Bakan KURTULMUŞ, daha önce temelini attığı MAKÜ İlahiyat Fakültesi ve ilk namazı kıldığı Mehmet Akif Ersoy Üniversite Camii’nin açılışlarını gerçekleştirdiler.

71 bin metrekarelik alanda inşa edilen, 20 kubbeli ön giriş cephesi revaklı,  çifte minareli olması ile dikkat çeken Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Camii’nin açılışı töreni, Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ’ın konuşması ile başladı. İlahiyat Fakültesi’nin 2014 yılında inşaatına başlandığını belirten Rektör KORKMAZ “Fakültemiz, yaklaşık 10 bin metrekaredir. Şu anda fakültemizde 350 öğrenci, 26 öğretim üyesi mevcut. Üniversite Cami de uzun bir süreçten sonra bölgenin en güzel camilerinden birisi oldu. 2012 yılında temeli atılan camimiz, 40 bin metre kare alanda 5 bin kişilik kapasitesiyle klasik kültürümüzün örneklerinden birisidir. Bu güzel yapı Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın destekleriyle oluştu. Sayın Bakanımız Numan KURTULMUŞ Bey, 2014 yılında ilahiyat fakültemizin temel atma törenini gerçekleştirmişti. Açılışlarını da gerçekleştirerek bizleri onurlandırdılar. Tüm sürecin içinde yoğun katkıları olduğu için kendilerine teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanını temsilen Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin ALBAYRAK ise yaptığı konuşmada Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin Burdur’un gözbebeği olduğuna dikkat çekerek “Toplumumuzun manevi kalkınmasının ana bölümünü oluşturan İlahiyat Fakültesi ve hemen yanında bulunan Üniversite Cami açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu projeler ilk günden beri hükümetimizin destekleriyle gerçekleştirildi. Birkaç teknik bilgi aktarmak gerekirse, bugün Türkiye’de 161 üniversitemizde cami var. 81 üniversitemizde ise devam eden inşaatın 41’ini tamamladık. Üniversite Cami’sinin yapımını 8.1 milyon para aktarımıyla gerçekleştirdik. Umarım İlahiyat Fakültesi Burdur’a ve ülkemizin ilim merkezlerinden biri olur ve büyük ideallerle Asımın Nesli olan gençlerin yetişmesine vesile olur.” ifadelerini kullandı.

İlahiyat fakültesi’nin binasının kısa bir süre içerisinde tamamlandığına dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan KURTULMUŞ ise yaptığı konuşmasında “Fakültemizin Türkiye’nin önemli ilim yuvalarından birisi olmasını diliyorum. Bu binada eğitim görecek öğrencilerin ve eğitim verecek hocaların Türkiye’ye çok değerli katkıları olmasını, nice âlimlerin bu sıralarda yetişmesini temenni ediyorum. Camimizin de çok kısa bir sürede tamamlanması ve ibadete açılması son derece fevkalade bir durumdur. Bizim geleneğimizde ilim mekânları sadece bilginin öğretildiği yerler değildir. Günümüzde özellikle kitabi bilgilere ulaşmak mümkün. Bilgisayarlar vasıtasıyla dünyanın neresinde bilgi varsa onu edinmek mümkün. Ama bilgiden daha önemli iki şey daha olduğunu biliyoruz. Bunlardan birisi hikmettir, diğeri ise irfandır. Yaratıcının karşısında kendi aciziyetini bilmesi hiçbir meslekte kitabi anlamda okutulmayan insanın kendini bilmesi, kendi varlığını bilmesi, dünyayı, evreni bilmesi, yaratıcıyla kendi arasındaki ilişkiyi bilmesi ve ona göre davranmasıdır. İrfan en zor öğretilen işlerden birisidir. Geleneksel ilim müesseselerimizin içinde ilim ile irfan arasındaki bağı kuracak güzel ibadet mekânları vardır. Büyük medreselerimizde, camilerimizde ilim irfan mekteplerinin yanında bir de camiler vardır. Cami sadece 5 vakit namaz kılıp ibadet edilsin diye inşa edilmez, ilim çevrelerinin içerisinde insanın kendisini bilmesine vesile olsun, insanın bilgisiyle ne biliyor olursa olsun bilgisi karşısında denizde bir damla olduğunu bilsin diye inşa edilen yerlerdir. ‘Bütün denizler mürekkep olsa Rabbinin bilgisini yazmaya aciz kalır’ yani ‘İlim ilim bilmektir, ilim kendini bilmektir, sen kendini bilmezsen bu nice bilmektir’ derken Yunus Emre bundan bahsediyor. Ne bilirsen bil, bilgin Allah’ın bilgisi karşısında okyanusta bir damla bile değildir. İşte bunu öğretmek için bütün medreselerimizin, okullarımızın yanında bir ibadethane olarak camiler inşa edilmiştir. Camiler aynı zamanda bir tevhidhanelerdir. Yani Allah’ın birliğini gösteren mekânlardır. Şu kampüsten içeri giren herkes ister öğretmen ister bahçıvan olsun, aslında herkes ilimle ve hikmetle ilgilidir. İlimi arttırdığımız müddetçe güçleniriz, azalttığımız sürece de zayıflarız. Bunun sayısız örnekleri mevcuttur. İlim bilgiyi bilmek, irfan kendini bilmektir. Üniversite ilim ve irfanı insanın yararına kullanabilme sanatıdır. Üniversiteler bunları öğreten yerler olmak zorundadır. Tüm bu binaların hepsi sadece diploma verilen yerler olamaz. İlim ve irfanı öğreten mekânlar olması gerekmektedir. İlahiyat fakültemizin hayırlı olmasını diliyor, buradan nice âlimlerin yetişmesini ve Türkiye’yi pırıl pırıl aydınlatmasını diliyorum. Burdur'un önemli bir ihtiyacını karşıladığını ve üniversite kampüsümüze ayrı bir değer kattığını düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan KURTULMUŞ ve protokol üyeleri İlahiyat Fakültesi açılış kurdelasını kestiler.

Açılış töreni sonrasında Cuma Namazını MAKÜ Camisinde kılan Bakan KURTULMUŞ, daha sonra programı kapsamında Sagalassos Antik Kenti'ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Bakan KURTULMUŞ'a Sagalasos Antik Kenti ziyaretinde eşi Prof. Dr. Sevgi KURTULMUŞ, Vali Şerif YILMAZ, Rektör KORKMAZ ve protokol üyeleri eşlik etti. Sagalassos ziyaretinde Müze Müdürü Hacı Ali EKİNCİ'nin rehberlik yaptığı KURTULMUŞ, Antoninler Çeşmesi’nin önünde protokol ve ailesi ile hatıra fotoğraf çekildi. KURTULMUŞ sonrasında antik kentin diğer bölümlerini gezdi.

Burdur'un iki önemli Antik Kenti Sagalassos ve Kibyra için Bakanlık olarak gerekli desteği vereceklerini söyleyen KURTULMUŞ, bu değerlerin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalara her zaman destek olacaklarını sözlerine ekledi.

Görseller

DUYURULAR

  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Ramazan Bayramı Mesajı | 09.04.2024
  • Acı Kaybımız... | 01.04.2024
  • MAKÜ Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması | 29.03.2024
  • Acı Kaybımız.. | 25.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 18 Mart Mesajı | 18.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Üniversitemizin Kuruluşunun 18. Yıldönümü Mesajı | 17.03.2024
  • Acı Kaybımız... | 16.02.2024
  • Güney Kariyer Fuarına Gidiyoruz! | 06.02.2024