Üniversite-Yetiştirici İşbirliği Büğdüz Köyü’nde Başlayacak

15.02.2018

MAKÜ, Kalkınma Bakanlığı tarafından 2006 yılında kurulan 40 üniversite arasında desteklenecek 5 üniversite içerisinde ilk sırayı alarak birinci pilot üniversite seçilmesinin ardından “Hayvancılık ve Hayvancılığa Dayalı Sanayiciliğin Geliştirilmesi” alanında alacağı destekleme ile alanında daha da güçlenerek pilot üniversite olmanın haklı gururunu yaşıyor. Bu gururla MAKÜ, gerçekleştirilecek hayvancılık projeleri modelini üç temel hedef etrafında şekillendiriyor. Verim artışı, katma değer artışı ile sektör kümelenmesi ve pazar oluşturmayı kapsayan bu hedef çerçevesinde ölçek oluşturma, işletme ölçeklerinin geliştirilmesi, sektör kümelenmesinin sağlanması, kampüs içinde büyük ölçekli hayvansal işletmelere yer gösterilmesi esasına dayanan çalışmalarla Üniversite-Yetiştirici işbirliğini başlatıyor.

Bu kapsamda hayvancılık ve hayvancılığa dayalı sanayiciliğin geliştirilmesi alanında Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet KARACA, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan ÖNER ile öğretim üyeleri ve öğrenciler ile birlikte Büğdüz Köyü’nü ziyaret etti.

Üniversite-Yetiştirici işbirliğine dayanan çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunulan ziyarette açıklamalarda bulunan Rektör KORKMAZ, proje çalışmalarının birçok boyutu olduğunu ancak bunun en önemli ayağının sektördeki üreticilerin üniversitedeki çalışmalardan yararlanabilmesi olduğuna vurgu yaparak “Üniversitenin yapacağı ARGE ve çiftlik projeleri ya da kendi çiftliklerinde yapacağı üretim, hizmet ve araştırma çıktılarının doğrudan üreticiyle paylaşılmasını hedefliyoruz. Bu anlamda bu çalışmalara gönüllü katılan ciddi bir anlayışa ihtiyacımız var. Bu projelerin çıktılarını beraber konuşacağız, tartışacağız ve Türk hayvancılık sektörü ile ilgili yapılabilecekleri kamuoyu ile paylaşacağız. Bu proje kapalı bir çalışma olmayacak. Üniversitenin akademik yönetim içinde girişimcilere açacağı tamamen bizim sorumluluğumuzda döllenme, beslenme ve ırk ıslahı gibi her konuyu bizim kontrolümüzde yapılacağı bir sistem inşa ediyoruz. Bu sistemde de sonuçları beraber tartışacağız. Kooperatif yetiştirici kazandıkça bundan üniversite de hem akademik olarak hem yetiştirdiği insan gücü olarak hem de ekonomik olarak bir dönüş elde edecek. Böylelikle Üniversite-Sanayi ya da Üniversite-Yetiştirici, Üniversite-Sektör işbirliği de özgün bir şekilde gerçekleştirilmiş olacak. Projelerimize 2018 yılına girdiğimiz anda başlamış bulunmaktayız. Projemizin lansmanını Mart ayı içerisinde Büğdüz Köyü’nde yapmak istiyoruz. Büğdüz Köyü’nü biliyoruz, tanıyoruz. Bildiğimiz şu ki almamız gereken çok yol var. Bilimin gücü yetiştiricinin bilgisi ile birleşerek bunları aşacağız. Kısa zaman içerisinde de somut projelerimize başlayacağız. Vurguladığım gibi gönüllü katılımlar çok önemli çünkü biz üniversite olarak kimseyi hiçbir çalışmamıza zorla ortak edemeyiz. Türkiye’nin belli konularda tüm yetiştiricilerine örnek olmayı istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Büğdüz Köyü Tarım Kalkınma Kooperatif Başkanı Halil CANDAN ise “Bizim eksik yanımız olarak Üniversitemizi destekçimiz görmekten mutluyuz. Üniversite zaten bizim her zaman yanımızdaydı. Bu projeden de maksimum faydalanma niyetindeyiz. İnşallah üniversite ile daha iyi zeminlerde daha iyi projeler gerçekleştireceğiz. Köyümüzde bizim malum gezdiğimiz yerlerde gördüğümüz gibi hayvancılıkta ilerleyemeyişimizin bir sebebi de yer sıkıntısı yaşıyor olmamızdır. Üniversite bize yer konusunda yardımcı olduğunda köyümüzün sosyal yapısını bozmadan, hayvancılık faaliyetlerimizi daha da ileri seviyelere çıkarmayı planlıyoruz. Üniversitemizin akademik katkılarının da buna yardımcı olacağı inancındayım. Projemiz ile ilgili köylüler de bilgili ve istekli durumda. Topraklarımızın üniversiteye yakın olmasının da avantajımıza olduğu görüşündeyim.” ifadelerini kullandı.

Büğdüz Köyü Muhtarı Cafer BOZDEMİ ise projeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Büğdüz’ün bu projeler hakkıdır” inancındayım.” vurgusunu yaptı.

• 2023 Proje Yılı Erasmus+ Konsorsiyum Projeleri Personel Hareketliliği ve Öğrenci Staj Hareketliliği | 27.03.2024
  • Pedagojik Formasyon Eğitimi Alan Öğrencilerimizin Dikkatine | 27.03.2024
  • Ara Sınav Tarih Değişikliği | 20.03.2024
  • 2023 Proje Yılı(2023-2024) Personel Hareketliliği Başvuruları Başladı | 14.03.2024