Rektör KORKMAZ “Sektöre Yön Verenler” Programının Konuğu Oldu

08.11.2018

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Rumeli TV’de yayınlanan ve Fatma İSTİM’in hazırlayıp sunduğu “Sektöre Yön Verenler” programının canlı yayın konuğu oldu.

Programda Rektör KORKMAZ, MAKÜ'nün gelişen yüzü, gerçekleştirilen projeler ve Balkanlarda yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Rektör olarak misyonunun ‘MAKÜ’nün bölgesine ışık tutan, bölgesinin ekonomik ve sosyal gelişimini sağlayan bir üniversite olmasını sağlamak’ olduğunu belirten KORKMAZ, “YÖK tarafından üniversitelerin ihtisaslaştırılmasının ardından ‘Bölgesel Kalkınma Misyonu’ adında yeni bir misyon belirlendi ve bu misyon araştırma üniversiteleri ile desteklendi.  Bizler de bu amaçla bölgesel kalkınma odağı olarak Burdur için tarım ve hayvancılıkta özel bir ihtisaslaşma projesi hazırladık. Üniversitemiz ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması’ programında hayvancılık alanında pilot üniversite seçilerek çalışmalarına başladı. Üniversitemizde üretilen bilginin sektöre sunulması ve sektörün girişimcilik motifiyle birlikte özgün çalışmaların yapılmasını amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

MAKÜ’de gerçekleştirilen uygulamalı eğitimler hakkında bilgiler de veren Rektör KORKMAZ, “Öğrencilerimizin mezun olmadan önce deneyim kazanmalarını istiyoruz. Sadece stajla mezun olan öğrenciler mesleklerine başlarken bir adaptasyon sorunu yaşayabiliyorlar. Çünkü staj yeterli olmuyor. Bizler öğrencilerimizin mezun olduktan sonra yetişmiş insan gücü olarak iş bulabilmelerinin kolaylaşması amacıyla Meslek Yüksekokullarımızda 3+1 modeline geçtik. Bu modelde öğrenci bir yarıyıl hiç üniversiteye gelmeden sektörde eğitim alıyor. Öğrencilerimize 3 yarıyılda aldığın eğitimleri uygulama pratiğine dök ve orada istihdam edinmeye çalış diyoruz. Fakültelerimizde ise 7+1 ve 6+2 modeline geçiyoruz. Öğrencilerin bir yarıyıl veya bir yılını uygulamalı branşlarda sektörde geçirmelerini amaçlıyoruz. Üniversitemiz bünyesinde birçok projemiz mevcut. Örneğin Gastronomi Bölümü öğrencilerimiz var. Onlar için oluşturduğumuz bir kafeteryamızda öğrenciler mutfağa giriyor ve hem teorik hem de uygulamalı eğitimi yerinde alıyorlar. Ayrıca Konaklama Hizmetleri Bölümü öğrencilerimiz için de bir ‘Alternatif Sporlar, Sporcu Eğitimi ve Kamp Merkezi’ projemiz söz konusu.  Bölgenin en büyük spor kompleksini oluşturarak bu bölüm öğrencilerinin bu proje içerisinde yer alan otelde uygulamalı eğitim almalarını amaçlıyoruz.” vurgusunu yaptı.

“Biz akademik yayın ve ARGE sıralamalarında bölgesel gelişme üniversitesiyiz. Bir sıralama yapılacaksa üniversitelerin içinde bulundukları ekosisteme yaptıkları katkılar, sektörle iş birlikleri ve buna bağlı AR-GEler, bu AR-GElerden üretilen yeni ürünler nelerdir biz buna dikkat ediyoruz ve çalışmalarımızı bu çerçevede gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuşan Rektör KORKMAZ, MAKÜ’nün Balkanlarda yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. “Üniversitelerin uluslararasılaşmada yaptığı çalışmalardan en temeli olan yabancı öğrenci sayımızı artırıyoruz. Uluslararası arenada ne yapabiliriz sorusuna cevaben dış dünyaya bir misyon taşımamız gerektiğine inanarak bu amaçla Balkanlar’da çalışmalar yapıyoruz. Çünkü adını aldığımız Mehmet Akif Ersoy’un ata toprakları Balkanlar. Oraları da ziyaret ederek Akif’in yeğenleri ve torunlarıyla tanıştık.  Geçtiğimiz yıl Arnavutluk’ta 2. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri Töreni ile Sempozyumunu düzenledik. İlkini üniversitemizde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın katılımıyla, ikincisini de Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU’nun katılımıyla Arnavutluk’un başkenti Tiran’da gerçekleştirdik. Bunların dışında üniversitemizin misyonunu en iyi tanıtabileceğimiz başka bir bölge olan Sırbistan’ın Novi Pazar bölgesinde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sadece üniversiteyle değil yerel yönetimlerle de etkili iletişim ve iş birliği içerisinde bulunuyoruz. “ ifadelerini kullandı.

• Gençlik Bayramında Dünya Gençliğini Atabarı Birleştirdi | 20.05.2019
  • 19 Mayıs Coşkuyla Kutlandı | 20.05.2019
  • MAKÜ'lü Öğrenciler Görme Engelliler İçin Sesli Kitaplar Oluşturdu | 16.05.2019
  • Genç Şefler Urla’dan Ödülle Döndü | 15.05.2019