MAKÜ Beşkavak Köyü Çiftçilerini Ağırladı

21.11.2018

Yükseköğretim Kurulu tarafından koordine edilen ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile birlikte yürütülen, özellikle 2006 yılı sonrasında kurulmuş olan yükseköğretim kurumlarına yönelik başlatılan “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” ile “Burdur İli Sektörel Rekabet Gücünün Artırılması: Tarım ve Hayvancılıkta Farklılaşarak Bütünleşik Kalkınma” adlı proje kapsamında MAKÜ pilot üniversite olarak seçilmişti. Bu doğrultuda Hayvancılık ve Hayvancılığa dayalı faaliyetlere özel olarak odaklanmayı amaçlayan ve bu amaca yönelik farklı projeler geliştiren MAKÜ, Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ ev sahipliğinde Veteriner Fakültesi başta olmak üzere diğer fakülte ve yüksekokul öğretim elemanlarının da yer aldığı bir toplantıda çiftçilerle bir araya geldi.

Rektörlük Senato Odasında gerçekleştirilen toplantıya Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan ÖNER ve Projenin Tema Koordinatörü Prof. Dr. Özkan ELMAZ, Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri ile Beşkavak Köyü çiftçileri ve çobanları yer aldı.

Toplantıda ilk olarak proje tema koordinatörü Prof. Dr. Özkan ELMAZ tarafından “Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Islahı ve Yaygınlaştırılması” ile “Küçükbaş Hayvan Yetiştiricilerinin (Çoban-Sürü Yöneticisi) Eğitimi” başlıkları altında hazırlanan projeler ile ilgili bilgiler verildi. ELMAZ, proje ekibi farklı disiplinlerden oluşan öğretim elemanlarının küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla sahadaki çobanlarla birebir temas kurduklarını ve AR-GE’ye dayalı projeleri ile yerelden genele doğru çalışmalara başladığını vurguladı.

MAKÜ’nün proje kapsamında pilot köy olarak seçilen Beşkavak Köyü’nde çalışmalara başladığını belirten Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ ise “Beşkavak köyü küçükbaş hayvancılığının yaygın olarak yapıldığı bir köy. Beşkavak’ta bilinçli bir küçükbaş yetiştiriciliği konusunda işbirliği yapıyoruz. Sizler yüzlerce yıllık bir birikimle bu çalışmalarını yapıyorsunuz. Elbette güzel ve iyi yaptığınız şeyler var. Ancak daha iyi nasıl yapılabilir, hastalıklarla nasıl mücadele edebiliriz, doğumdaki ölümleri nasıl azaltabiliriz, verimi nasıl artırabiliriz, ikiz doğumlar çoğaltılabilir mi, yılda iki kez doğum alabilir miyiz gibi bütün çalışmaları da bütünsel açıdan ele almalıyız ve bunu köyünüzde yapacağız. Yıl boyunca üniversite öğretim elemanlarımız hemen hemen her gün sizinle olacaklar. Küçükbaş hayvancılığının şartlarının iyileştirilmesi gerekiyor. Sosyal güvence bakımından yapılması gereken önemli çalışmalar var. Gençlerimizin, kızlarımızın ilköğretimin birinci kademesinde bırakılmadan içinde bulundukları bu faaliyetleri de daha rahat yürütebilecekleri bir eğitim imkânlarını da düşünüyoruz. Bu işler artık nitelikli bilgi gerektiriyor. Bir meslek eğitim merkezinde sertifika eğitiminden geçirerek aynı zamanda belki uzaktan lise eğitimini de ekleyerek bu çalışmaları yapmak istiyoruz. Çünkü bu bir ekosistem. Sadece kırsaldaki tarımsal verimi, ırkları iyileştirerek bunları yapma şansınız yok. Aileyi, sosyal yapıyı içine alan bütünlük içerisinde konuya bakmadığımız takdirde bir müddet sonra bu insanlar, bu gençler de burayı terk etmek durumunda kalıyorlar. Buradan elde ettiğimiz sonuçları hem diğer sürülere uygulayıp hem de devletimizin yetkililerine rapor ederek farklı sonuçların çıkmasını temin edeceğiz. Köyünüzden elde ettiğimiz sonuçları Burdur’un diğer köylerine bulgularıyla ve yeni çalışmalarla aktaracağız.” ifadelerini kullandı.

Toplantı, Beşkavak köyü sakinlerinden çobanlar ve çiftçilerin görüşlerini belirtmelerinin ardından son buldu.

• MAKÜ'de Yerli Tanı Kiti Geliştiriliyor | 22.04.2019
  • MAKÜ’de 80’ler ve 90’lar Rüzgarı Esti | 19.04.2019
  • Geleneksel Akif’e Saygı Yürüyüşü Gerçekleştirildi | 19.04.2019
  • Kariyer Söyleşileri’nin Konuğu Burdur Valisi Hasan Şıldak Oldu | 18.04.2019