MAKÜ Hayvancılık Projesinde Saha Çalışmaları Devam Ediyor

11.12.2018

"Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" temalı proje çalışmaları kapsamında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 2016 yılında Hayvancılık alanında pilot üniversite olarak seçilen Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde bu alanda çalışmalar hızla devam ediyor. Hazırlanan projeler çerçevesinde Hayvan Yetiştiriciliği ekseni altında “Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ıslahı ve yaygınlaştırılması” isimli projede belirlenen hedeflere yönelik önemli çalışmalara başlandı.

Bu kapsamda, pilot köy olarak belirlenen Burdur merkeze bağlı Beşkavak köyünde yem dağıtım ve hayvan kayıt sistemi hakkında düzenlenen toplantıya Proje Koordinatörü Prof. Dr. Özkan ELMAZ, Alt Proje Sorumlusu Prof. Dr. M. Numan OĞUZ, Dr. Öğr. Üyesi Kadir Emre BUĞDAYCI, Proje Uzmanı Veteriner Hekim Durmuş KAHRAMAN, köy muhtarı ve köydeki bütün çobanlar katıldı.

Türkiye’de ilk defa uygulanacak yöntemle Beşkavak köyünde bulunan koyun-keçi işletmelerinde doğan bütün oğlak ve kuzuların ilk 1 saat içerisinde işletmelere özgü oluşturulan listelere kayıt edileceğini aktaran Prof. Dr. Özkan ELMAZ; “Üniversitemizin Hayvancılık Projesi kapsamında ekip olarak ön çalışmaları tamamlayarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geliştirilmesine yönelik ilk faaliyete başlıyoruz. Koyun-keçi yetiştiriciliğinde en önemli sorun kayıt sistemi ve hayvanların doğumundan itibaren takibinin yapılmamasıdır. Bu nedenle çobanlarımıza kayıt konusunda eğitimler veriyoruz. Bugün köyde bulunan her çobana hayvanlarının yer aldığı liste ile birlikte proje için özel tasarladığımız plastik küpeler ve terazi teslim ediyoruz. Bu kayıtlar sayesinde kuzu ve oğlakların anne bilgileri, doğum tarihi, doğum ağırlığı ve doğum tipi gibi bazı özelliklerini kayıt altına alarak ileride bu hayvanların damızlık seçiminde en sağlıklı bilgiye ulaşmış olacağız” dedi.

Prof. Dr. M. Numan OĞUZ ise koyun ve keçilerin bazı özel dönemlerde beslenmelerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak; “Hayvanları özellikle gebeliğin son döneminde ve yeni doğmuş kuzu ve oğlakları onlara uygun rasyonlarla beslemek amacıyla pilot köyümüz Beşkavak’ta bütün yetiştiricilerimize sahip oldukları hayvan sayısı oranında yem dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Daha sonra bu hayvanların gelişimini ve sağlık durumlarını da takip edeceğiz” dedi.

Beşkavak köyünde düzenlenen bu faaliyetlerden ve verilen eğitimlerden çok mutlu olduklarını dile getiren çobanlar, hem proje ekibine hem de üniversite yönetimine teşekkürlerini ilettiler.

• Rektör Korkmaz TRT Antalya Radyosu’na Konuk Oldu | 09.08.2019
  • Rektör Çarıkçı’dan Rektör Korkmaz’a Hayırlı Olsun Ziyareti | 09.08.2019
  • MAKÜ’nün 2019 YKS Doluluk Oranlarında Artış | 08.08.2019
  • MAKÜ’de Aşçılık Kursu Devam Ediyor | 31.07.2019