Çiftçi Eğitimi ve Hayvancılığa Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Projeleri Başladı

26.04.2018

Üniversitelerin belirli alanlarda bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak şekilde uzmanlığa yönelmelerini sağlamak amacıyla YÖK ve Kalkınma Bakanlığı işbirliği ile başlatılan proje kapsamında MAKÜ sahip olduğu altyapı ve güçlü akademisyen kadrosu ile ülkesine ve bölgesine hizmet etmek amacıyla çalışmalarına başladı.

Bu çalışmalar kapsamında Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri hem çiftçilerle hem de işletmelerle bir araya gelerek onların sesine ulaşmayı ve bu doğrultuda yapılabileceklerini masaya yatırmak amacıyla ilk ziyaretlerini Burdur merkeze bağlı Büğdüz Köyü ile Bucak ilçesinde yer alan Duranlar Süt İşletmesine gerçekleştirdiler.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin DALĞAR ile Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan ÖNER’in de yer aldığı ziyaretlerde, sanayiciler ve çiftçiler karşılaştıkları sorunları akademisyenlerle paylaştılar.

Yapılan ziyaret ile ilgili bilgiler aktaran ve hayvancılığın çok yönlü bir sektör olduğuna dikkat çeken Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan ÖNER, projenin detayları hakkında bilgiler aktardı. Prof. Dr. ÖNER “Çiftlik Yönetimi ve Çiftçi Eğitimi, Hayvan Yetiştiriciliği ve Hayvancılığa Dayalı Sanayi olmak üzere projemizi 3 ana eksen çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. Çiftlik Yönetimi ve Çiftçi Eğitimi kapsamında bugün Burdur’un Büğdüz Köyü’ndeyiz.  Eğitim kapsamında çiftçilerimizle üniversitemizde ürettiğimiz bilimsel bilgileri paylaşmak, doğru bilinen yanlışları aktarmak ve iyi bir hayvan yetiştiricisi olmalarını sağlamak amacıyla çiftçilerimizle bir araya geldik.  Üniversite olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmalar çerçevesinde öğretim üyelerimizle birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Eğitim amacıyla geldiğimiz Büğdüz Köyü’nde işbirliğimizi pekiştirmek ve buradaki çiftçilerimizle birlikte sağlıklı yetiştiricilik kavramını gerçekleştirmeye çalışacağız. Hayvancılık sonuçları hemen elde edebileceğiniz bir sektör olmadığı için önümüzde uzun bir süreç bulunuyor. Bizim bir avantajımız da var, Burdur hayvancılık sektörü ile ön planda olan bir şehir ve burada hayvancılığı severek yapan çiftçilerimiz bulunuyor.  Bizler de üniversitenin bilgi ve birikimlerini sektöre aktarmak, yetiştiricilerimizle birlikte olarak hayvancılığı daha iyi yerlere taşımayı istiyoruz. Burada oluşturacağımız model, yapacağımız çalışmalar ülke hayvancılığına da ışık tutacaktır. Elde ettiğimiz verileri ülkemizdeki ilgili kamu kurum ve kuruluşlarla paylaşarak onlarla da işbirliği kurmayı amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda da hayvancılık alanında pilot il olmayı ve tüm Türkiye’ye yayılımını sağlamayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin DALĞAR ise et ve süt ürünlerinde faaliyet gösteren, hayvancılıktan elde edilen ürünlerini endüstriye sunan işletmelerde projemiz kapsamında çalışmalarımızı başlattık. Bu kapsamda Duranlar Süt İşletmesi’ne ilk ziyaretimizi ve çalışma toplantımızı gerçekleştirdik. Projenin hayvancılığa dayalı sanayi işletmelerinde kurumsal kapasitenin artırılması ve pazarlama noktalarının geliştirilmesi noktasında danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermek amacıyla çalışmalar yapacağız ve bu kapsamda Burdur’da süt ve et imalatında faaliyet gösteren tüm işletmelere ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedef çerçevesinde pazarlama, finans, yönetim ve üretim dallarında uzman, et ve süt ürünleri üzerine çalışan akademisyenlerden oluşan bir takım oluşturduk. İşletmeleri tek tek ziyaret ederek onların kurumsal kapasitelerini artırma amacıyla elimizdeki tüm verileri sunma ve çalışmalarımıza yön verme amacında çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Projede sadece yetiştiricilerin bilinçlendirilmesi ve verimliliklerinin artırılmasının yeterli olmayacağını aynı zamanda bunları piyasaya sunan işletmelerin de çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda onların hem yetiştiriciler hem de işletmecilerin karşılaştıkları sorunları yerinde tespit ederek gerekli yardımları yapmayı amaçlıyoruz.” vurgusunu yaptı.

Görseller

• MAKÜSPOR: 1 – Burdur Belediye Spor: 1 | 18.03.2019
  • MAKÜ'de Antibakteriyel Lif Geliştirildi | 15.03.2019
  • Muhtarlardan MAKÜ’ye Ziyaret | 15.03.2019