Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi Lansmanı Tarım ve Orman Bakanı PAKDEMİRLİ’nin Katılımıyla Gerçekleştirildi

28.12.2018

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, hayvancılık sektörü temsilcileri ile bir araya gelmek amacıyla Burdur’a geldi.

MAKÜ Konferans ve Sergi Salonunda gerçekleştirilen ‘Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı’nda Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi Lansmanı’da gerçekleştirildi.

Toplantı öncesinde Ulucami’de kılınan Cuma namazı sonrasında milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 82. yıl dönümü dolayısıyla Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nce hazırlanan helva dağıtımı, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ ile Rektör Prof. Dr.Adem KORKMAZ ve protokol üyelerince yapıldı.

Öğle yemeğinin ardından gerçekleştirilen‘Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı’, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı ardından MAKÜ  KİMER tarafından hazırlanan Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi Lansman Filmi gösterimi yapıldı.

Program Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ’ın açılış konuşması ile devam etti. Üzerinde 2 yıldır ciddi bir çalışma yürütülen hayvancılık projesinin tanıtımını yapmanın heyecan verici olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Rektör KORKMAZ, “İhtisaslaşma alanında desteklenecek 5 pilot üniversiteden biriyiz. Bu kapsamda hayvancılık alanında birçok proje yapıyoruz ve bu çalışma Burdur’un tüm aktörleri ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte hazırlandı.Öncelikle problemleri tespit ettik ve bu problemlerden yola çıkarak yapılabileceklerin üzerinde durduk. Sektör işbirliği ve danışmanlıklarla birçok proje ortayaçıktı. Bizler çalışmalarımızı sahaya taşıdık ve bugün uygulamalarımızı çiftçilerimizle birlikte gerçekleştiriyoruz. Her şeyi en hızlı şekilde çözeceğiz gibi hayali bir işin peşinde değiliz. Tüm problemleri bir anda yok edemeyiz. Tarım ve hayvancılık sektörü çok dinamik bir sektör. Bizler sorunların çözümü noktasında nedenler üzerinde durulması gerektiğini düşünüyoruz.Sosyal, kültürel ve sosyoekonomik nedenler üzerinde durarak sorunların temeline inerek incelemek istiyoruz. Bu noktada akademinin zihniyet dönüşümü çok önemli.Onların sahaya açılması, sahada üretim yapan çiftçilerimizin de akademiyle birlikte olması bu çalışmaların ana eksenini oluşturuyor. Bizler projelerimiz kapsamında birçok merkez açtık, açıyoruz. Şunun da bilincindeyiz, her sorunun çözümünde devletin vereceği destek ve teşviklerle yapmak istemiyoruz. Çağımızda artık şartlar çok hızlı değişiyor, teknoloji gelişiyor. Bizler çalışmalarımızla bu dönüşüme uygun kalıcı çözümler sunmak istiyoruz. Üniversite olarak sektöre yön veren, bilgisi ve eğitimiyle üniversitenin onayından geçtiği bir sistemi öngörüyoruz. Çünkü o zaman markalaşmanın önünü açmış oluyoruz.” şeklinde konuşarak Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ’ye ithafen MAKÜ ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ortak projeler üretebilmesi temennisinde bulundu.

Sözlerine Mehmet Akif Ersoy’un adını taşıyan bir üniversitede olmaktan duyduğu gururu dile getirerek başlayan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, MAKÜ’nün ortak projeler üretme çağırısına açık olduklarını vurguladı. Bakan PAKDEMİRLİ,bazı illerde açılan enstitülerin üniversitelerin hizmetine sunulması gerektiğini belirterek “Üniversitelerde teori ve bilgi birikimi, bizler de ise tecrübe var. Bu ikisini birleştirirsek başarı sağlarız diye düşünüyorum.”ifadelerini kullandı ve konuşmasına sektör temsilcilerine verilecek destek müjdeleriyle devam etti. “Destekler konusunda kitlelerin tümünü memnun etmek mümkün değil”diyen PAKDEMİRLİ, “Bakanlık olarak 3 farklı alanda üreticilerimize toplam 972 milyon 436 bin TL tutarında destekleme ödemesi yapacağız. Destekleme müjdemiz içerisinde buzağı desteklemesi, besicilik desteklemesi ve ilk kez açıklayacağımız çiğ süt desteklemesi bulunuyor. Bakanlık olarak 3 farklı alanda 1 katrilyona yakın destek ödemesi yapmış oluyoruz. Günümüzde bölgenin ticaretinden mutlaka pay almamız gerekiyor, değişen dünyada mutlaka bir rol kapmamız gerekiyor. Verimli topraklarımız ve istekli bir tarım sektörümüz var. Bu ülkenin avantajını kullanmamız gerekiyor. Dünyada dengesizlikler var ve bu oran daha da artacak. Kendi ülkemizin tükettiklerini üretebilirsek hatta daha fazlasını üretebilirsek daha avantajlı konuma geleceğiz. Türkiye’de 100 milyona giden bir nüfusumuz var. %50 daha fazla gıda üretmemiz gerekiyor. Devlet olarak üreticinin önünü açmamız gerekiyor.” vurgusunu yaptı.

Program,korunga yetiştiricilerinin desteklenmesi projesi kapsamında korunga üretimi yapacak 87 üretici arasından en fazla tarım arazisine sahip 5 üreticiye teslim makbuzu takdim edilmesi ile devam etti.

Bakan PAKDEMİRLİ’nin Burdur programı, hayvancılık sektörü ile basına kapalı gerçekleştirilen toplantı ile son buldu.

• MAKÜ’de “Geçmişten Günümüze Darbeler ve Toplumumuzda Yarattığı Felaketler” Konuşuldu | 16.07.2019
  • “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” Anma Törenlerine Katıldık | 16.07.2019
  • ‘Akif Salnâmesi’ Mehmet Akif’in Hatırasını Yaşatacak | 10.07.2019
  • Rektör Korkmaz’a Hayırlı Olsun Ziyaretleri Sürüyor | 14.05.2019