5. Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı

25.04.2019

Burdur, Isparta, Denizli, Muğla illerini kapsayan ve Teke Yöresi’nin tüm illerinden katılımcı ve ziyaretçileri bir araya getiren 5. Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı açıldı.

Burdur kapalı pazar yerinde gerçekleşen fuara, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Özkan Kayacan, Burdur Valisi Hasan Şıldak, Burdur Milletvekilleri Mehmet Göker ve Bayram Özçelik, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Darcan, firma yöneticileri, sektör temsilcileri ile çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

Yaklaşık 200 firmanın katıldığı fuar saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile açıldı. Açılış töreni protokol konuşmaları ile devam etti.

Burdur’un pek çok konuda olduğu gibi birlik ve beraberlik içinde bu canlılığı oluşturan dinamik organizasyonu hayata geçirdiğini vurgulayan Vali Hasan Şıldak, “Bilim ve teknolojiyi her alanda hayata geçirmek elbette çok mühimdir. Bunu yaparken dayanışma ve birlikte olma duygusu ile başarı duygusunu birlikte almak çok önemli. Tarım ve hayvancılık Burdur’un bel kemiğidir. Ticari canlılığının oluştuğu bir potansiyele sahip olduğumuz için oluşturulan fuar ilimizde de bir coşku ve hareketlilik sağlıyor. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Üniversite hakkında bilgiler vererek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz yaptığı konuşmada “Teknoloji ve hayvancılık alanında gerçekleşen değişimlerden haberdar olunan bir fuar açılışında daha beraberiz. Üniversitemizin de bu fuarda yer alması doğal bir görevdir. MAKÜ olarak Veteriner Fakültemizle birlikte hayvancılığın geliştirilmesi konusunda önemli projeler yapıyoruz. Hayvancılık alanında pilot üniversite seçilerek ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaştırılması ve İhtisaslaştırılması Projesi’ ile hem bölgesel hem de ulusal bir model oluşturmak için yaklaşık 40’a yakın proje üzerinde çalışıyoruz. Projelerde şu anda eğitim aşamasındayız. Çiftçilerimizi gerek üniversitemizde ağırlayarak gerekse köylerini ziyaret ederek Veteriner
Fakültesi hocalarımızla birlikte çeşitli eğitimler veriyoruz.” ifadelerine yer verdi.

MAKÜ’nün bölgesine ışık saçan ve bölgesine katkı veren misyonunu yerine getirdiğini belirten Rektör Korkmaz konuşmasına, “Üniversitemiz Türkiye’deki üniversiteler içerisinde 2006 yılında kurulan üniversiteler arasında bir misyon edindi. Burdur’un çocukları olarak biz, Rektörlük görevine talip olduğumuzda da üniversite ile ilgili ortaya koyduğumuz temel vizyon şu idi: Burdur bir üniversite kurarak üzerine düşeni yaptı ve adına da Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un adını verdi. Bundan sonra da üniversitenin sorumluluk alarak şehrin gelişimine katkı vermesi gerekmektedir.” şeklinde devam etti.

Ana hedeflerin Burdur’un temel potansiyeli olan hem kırsalı hem kenti içine alan hayvancılık alanında bir çalışma yapmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Korkmaz, açıklamasında “Bu amaçla da çok iyi bir modelle pilot üniversite seçildik. Projemizin geldiği noktaya değinmek gerekirse akademisyenlerimizin sivil toplum örgütleri ile birlikte 11 temel sorun üzerinde yaklaşık 40 proje ortaya koyduk. Bu projelerde 3 ana eksen oluşturduk ve çalışmalara başladık. Birçoğu uygulama altyapısında önemli aşamalara geldi. 6 yeni araştırma merkezi üzerinden de bağımsız bir süreçte çalışmalara devam ediliyor. Temel hedefimiz nedir diye soracak olursak, tarım ve hayvancılık ekonomisinde Burdur’umuzun payının çok daha etkin olması gerekiyor. Bu sadece somut veya sayısal üretim verileriyle değil, üreterek yani sütü de belli sayısal değerlerle üretmek mümkün. Bir birim üretimden ne kadar katma değer üretildiğine dikkat etmek gerekiyor. Et, süt üretimi, küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği gibi geniş bir yelpazede önemli bir modelimiz var. Amacımız Burdur’un tüm sivil toplum örgütleriyle birlikte tarım ve hayvancılıkta ‘Burdur Modeli’ oluşturmaktır. Burdur markası yaratabilirsek şehrimizde gelişimin önünü açmış oluruz. Bizler üniversite olarak buradayız, varız ve siz çiftçiler için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri açılış kurdelesini kesti. Daha sonra protokol üyeleri fuara katılım sağlayan firma ve kurumların stantları gezdiler.

Tarımdaki son yeniliklerin ve teknolojik gelişmelerin sergileneceği fuar, 28 Nisan’da sona erecek.

• MAKÜ’de Akademik Yıl Açılışı Gerçekleştirildi | 16.09.2019
  • MAKÜ Spor, Yeni Sezona Sıkı Hazırlanıyor | 19.09.2019