MAKÜ’lü Öğrencilerin TÜBİTAK Proje Başarısı

01.07.2019

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Mühendislik–Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri, ilk defa katıldıkları TÜBİTAK 2242-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışmasında birinci ve ikinci oldular.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca ön lisans ve lisans öğrencilerinin, ülkemizin ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda bilimsel çözümler üretmelerini ve bu doğrultuda bilgi ve becerilerini arttıracak projeler geliştirmelerini teşvik etmek amacıyla düzenlenen 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarında aldıkları derecelerle MAKÜ’yü gururlandırdılar.

İki projenin de akademik danışmanlığını yapan Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Hakan Işık, öğrencilerinin yapay zekâ kullanarak hazırlamış olduğu projelerle Afyon, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Konya illerini kapsayan Konya Bölge Proje yarışmasında derece almalarından gurur duyduğunu ifade etti. Doç. Dr. Ali Hakan Işık, birinci olan projenin sanayi danışmanlığını yapan Fatih Mermer firmasına teşekkür ettiğini ve Burdur’da üniversite-sanayi iş birliğini artırmak istediklerini belirtti. Bölge yarışmasında birinci olan Emre Aslan ve Hasan Deniz, projelerini yapay zekâ alanındaki derin öğrenme (deep learning) ve görüntü işleme tekniklerini kullanarak hazırladıklarını, akademik danışmanları eşliğinde uzun geliştirme ve deneme süreci sonucunda yüksek performans değerleri elde ettiklerini ifade ettiler.

Öğrenciler, Cumhurbaşkanlığı himayesinde 11-22 Eylül 2019 tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilecek olan Teknofest 2019’da üniversitemizi ve Konya Bölgesini en iyi şekilde temsil edeceklerini ve Türkiye birincisi olacaklarına inandıklarını söylediler. Aynı yarışmada Burdur’un tarihi ve turistik yerlerini mobil uygulama üzerindeki haritadan seçerek yapay zeka ile en kısa sürede ve mesafede gezilmesini sağlayıp, konaklama ve yeme içme yerleri hakkında bilgi vererek gösteren uygulamayı geliştiren Rifai Kuçi ise ikinci olmasının kendisini mutlu ettiğini ve ileride daha büyük başarılar elde etmek istediğini söyledi.

Ayrıca, geliştirdiği yapay zeka destekli mobil uygulamanın engelli bireyler için ilave özelliklere sahip olduğunu ve uygulamayı uygulama mağazalarına yükleyerek Burdur’un tanınırlığı ve turizmine katkı sağlamak istediğini belirtti.

• Rektör Korkmaz TRT Antalya Radyosu’na Konuk Oldu | 09.08.2019
  • Rektör Çarıkçı’dan Rektör Korkmaz’a Hayırlı Olsun Ziyareti | 09.08.2019
  • MAKÜ’nün 2019 YKS Doluluk Oranlarında Artış | 08.08.2019
  • MAKÜ’de Aşçılık Kursu Devam Ediyor | 31.07.2019