MAKÜ Öğrencisi TÜBİTAK 2242 Proje Yarışmasında Birinci Oldu

02.09.2020

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi Rifai Kuçi, Doç. Dr. Ali Hakan Işık’ın danışmanlığında geçen sene bölge ikincisi olduğu TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmasında bu yıl birinci olarak Teknofest 2020’de Konya bölgesini temsil etme hakkı kazandı.

Rifai Kuçi, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca ön lisans ve lisans öğrencilerinin, ülkemizin ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda bilimsel çözümler üretmelerini ve bu doğrultuda bilgi ve becerilerini arttıracak projeler geliştirmelerini teşvik etmek amacıyla düzenlenen TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmasında aldığı dereceyle MAKÜ’yü gururlandırdı.

Geçen sene olduğu gibi bu senede yarışmanın akademik danışmanlığını yapan Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Hakan Işık, öğrencisinin mobil uygulama üzerinde yapay zekâ kullanarak hazırlamış olduğu projede Afyon, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Konya illerini kapsayan Konya Proje yarışmasında derece almasından gurur duyduğunu ifade etti.

Bölge yarışmasında birinci olan Rifai Kuçi, Mobil ve Web Tabanlı Yeni Bitki ve Kuş Türlerinin Konum Tabanlı Kaydı ve Ekoturizm İçin Sayısal Harita Üzerinde Genetik Algoritma Tabanlı Rotalama adlı projesinde, Android (Java), PHP Codeigniter, Restful Web servisleri, MySql veritabanı, yapay zekâ algoritması olarak genetik algoritma kullandığını, projesinin, ekoturizm alanında kuş ve bitki türleri için gözlem severlerin kişiselleştirilmiş koleksiyonlar oluşturabilmelerini sağladığını ve gezilen yerlerin paylaşılarak sosyal bir platform görevi de gördüğünü belirtti. Projede, kullanıcıların bitki ve kuş gözlemlerini yapmak istedikleri konumları harita üzerinde işaretleyerek Genetik algoritma ile en kısa rota üzerinden gezmelerin mümkün olduğunu ifade etti.

Rifai Kuçi, projesi ile Cumhurbaşkanlığı himayesinde 24-27 Eylül 2020 tarihleri arasında Gaziantep’te gerçekleştirilecek olan Teknofest 2020’de üniversitemizi ve Konya Bölgesini temsil etmeye hak kazandı.

• Beşkavak Köyü, MAKÜ ile Markalaşma Yolunda | 23.10.2020
  • MAKÜ’nün Yabancı Uyruklu Öğrencisi Uluslararası Konferansa Konuşmacı Olarak Katılıyor | 22.10.2020
  • MAKÜ TUBİTAK Projelerine Bir Yenisini Daha Ekledi | 16.10.2020
  • MAKÜ’de “Çoban Köprüsü” Projesi Erasmusdays 2020 Etkinliği Düzenledi | 15.10.2020