Bal Arısı Yetiştiriciliğinde Standartların Belirlenmesi Çalıştayı Gerçekleştirildi
Yayın Tarihi | 28 December 2023, Thursday
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Tarım ve Hayvancılıkta Standardizasyon ve Belgelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Bal Arısı Yetiştiriciliğinde Standartların Belirlenmesi Çalıştayı” düzenlendi.
Rektörlük Senato Salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Rektör
Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Öner, Türkiye
Arıcılık Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Bal Arılarında
Yaygın Olarak Görülen Bazı Viral ve Paraziter Hastalıkların Teşhisi ve Bu
Hastalıklarla Mücadele Programları Geliştirip Uygulayarak Bal Arısı Ölümlerinin
Önlenmesi ve Hijyenik Bal Arısı Ürünlerinin Arttırılması Projesinin Yürütücüsü
Prof. Dr. Yakup Yıldırım, Tarım ve Hayvancılıkta Standardizasyon ve
Belgelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Dr. Öğr. Üyesi Habibe Yaman, ilgili
akademisyenler
ve üreticiler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hüseyin
Dalgar, hayvancılık alanında birçok proje yürüttüklerine dikkat çekerek şunları
söyledi: “Üniversitemiz hayvancılık alanında bir
devlet politikası gereği bir ihtisas üniversitesi, bölgesel kalkınma
üniversiteleri programının kapsamında desteklenen bir üniversite. Hemen hemen
tüm kategorilerde çok sayıda projeyi yürütüyoruz. Bu projelerden bir tanesi de
arıcılık projesi. Arıcılık sektörüne üniversite olarak akademik olarak nasıl
katkı sağlayabiliriz? Sadece Burdur özelinde değil, ülke genelinde hatta
evrensel düzeyde neler yapabiliriz bunun telaşı içerisindeyiz. Özetle şunu
söyleyebilirim, devletin bize yüklemiş olduğu bu misyon, bu görev çerçevesinde
sektör adına dertli olan, dertlenen ve bir çaba içerisinde olan üniversite
olduğumuzu ifade etmek isterim. Üniversitelerin klasik eğitim öğretimle
bilimsel araştırma çalışmalarının yanı sıra toplumsal fayda, toplumsal katkı
üretmesini savunuyoruz. Bu çerçevede seçmiş olduğunuz sektörler bu toplumsal
katkıyı ortaya koymak adına çalışmalar yürütüyor. Bizim kapsamda hayvancılık
sektörünün Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) kategorilerinde o sektörün
standartlarına bilimsel ama ideal, uygulanabilir, piyasa gerçekleriyle uygun
standartlarını sizlerle birlikte tanımlayıp daha sonra bunları akredite bir
belgelendirme programına dönüştürme çalışmamız var. Bunu süt sığırcılığı
işletmeleri dediğimiz süt üreticisi işletmeleri için tamamladık ve TÜRKAK’tan
program sahibi olarak akredite olduk. Şimdi bunu daha da genişletip daha farklı
alanlara taşımak için Ankara’da da görüşmelerimizi yaptık. Çalışmalarımıza
devam ediyoruz. Akreditede önemli olan
nedir? Türkiye’de herhangi birisi bir belgelendirme yapacağı zaman Mehmet Akif
Ersoy Üniversitesi’nden yetki almak zorunda. Bunu üniversite olarak önemli bir
kazanım olarak görüyoruz. Arıcılık alanında da her zaman birlikte çalışmaya
hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Çalıştayımızın verimli geçmesini
diliyor, katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.”
Türkiye Arıcılık Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin
ise birlik olarak gerçekleştirdikleri çalışmaları her gün bir adım daha ileriye
taşıma çabası içinde olduklarını vurgulayarak “Çalışıyoruz, çabalıyoruz ve bunu
hak ediyoruz. Dünya bal üretiminde 2. sıradayız. Endemik bitkilerde yine
zirvedeyiz. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz 2023
yılında Türkiye Arıcılar Birliğinin 20. Kuruluş yıldönümü olması vesilesiyle
şunu ifade edeyim; arı yetiştiriciliği ve bal üretimi konusunda çok farklı
çalışmalar görüyoruz. Baktığımız zaman dünyadaki biyolojik zenginliğin %20’si
ülkemizde, 7 tane ırkı barındırıyoruz. Ballarımızda tek ihraç kalemimizde olan
çam balının çalışmasını bitirdik.” diyerek birlik olarak yaptıkları çalışmalar
hakkında detaylı bilgiler verdi.
Bal Arılarında Yaygın Olarak Görülen Bazı Viral ve Paraziter
Hastalıkların Teşhisi ve Bu Hastalıklarla Mücadele Programları Geliştirip
Uygulayarak Bal Arışı Ölümlerinin Önlenmesi ve Hijyenik Bal Arısı Ürünlerinin
Arttırılması Projesinin Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Yıldırım ise proje detayları
hakkında bilgiler verdi.
Tarım ve Hayvancılıkta Standardizasyon ve Belgelendirme
Uygulama ve Araştırma Merkezi Dr. Öğr. Üyesi Habibe Yaman, merkez çalışmaları
hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Konuşmaların ardından çalıştaya geçildi. Çalıştayın I. oturumunda
‘Arıcılığın Üretim Bölgesi, Malzeme, Hijyen ve Güvenlik Kriterleri’
konuşulurken II. oturumda ise ‘Yönetim, Beslenme, Balın Toplanması, Sağlık ve Ürüne
İlişkin Kriterler’ üzerinde duruldu.
Diğer Haberler










