Burdur Mehmet
Akif Ersoy Üniversitesi’nde (MAKÜ) ekilen bitkilerin hasadına başlandı.
MAKÜ Tarım Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda yaklaşık 3 bin dekar alana ekilen arpa, korunga, tritikale, arpa ve yulaf gibi farklı yem bitkilerinin hasadı gerçekleştiriliyor.
Prof. Dr. Hüseyin Dalgar: Edinilen Tecrübe ve Akademik Bilgi Verime de
Yansıyor
Ekilen
bitkilerin hasadının verimli geçtiğini belirten Rektör Prof. Dr. Hüseyin
Dalgar, hasat ile ilgili şunları söyledi: Kampüsteki yaklaşık 3 bin dönüm
ekilebilir arazi her yıl olduğu gibi bu yıl da ekildi. Şu an hasat yapılıyor. Daha
önceki yıllardaki tecrübelerden edindiğimiz bilgiler ve yağışların etkisiyle
oldukça iyi bir verim söz konusu. Hayvancılık alanında pilot üniversite olmamız
hasebiyle yem bitkileri konusunda çok ciddi araştırmalar yapıyoruz. 8 ayrı yem
bitkisi üniversitemizin arazilerinde ekiliyor. Bunlar hasat edildikten sonra
laboratuvar ortamında analizleri yapılıyor. Buradan elde edilen sonuçlarla hem bilimsel
yayın olarak literatüre katkı sağlanıyor hem de ilgili sektörlerle
paylaşılıyor.
Bu
çerçevede ekilebilir durumdaki tarıma elverişli 3 bin dönüm arazinin bu yıl 2
bin 400 dönümü ekilmiş durumda ve hasatı yapılıyor. Şu anda 600 dönüm arazi ise
ıslah amaçlı nadasa bırakıldı. Burada tritikale, korunga, yulaf, arpa, buğday
gibi çok sayıda farklı ürün var. Bu ürünler az su isteyen, besin değeri ve
verimi yüksek ürünler. Ekibimiz bunlar üzerinde her yıl verimi artıracak
şekilde denemeler yapıyor. Bu hasattan elde edilen ürünlerin bir bölümü
üniversitemizin MAKÜ Çiftliği olarak adlandırdığımız Uygulama ve Araştırma
Merkezi’ndeki hayvanlarımızın beslenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla
kullanılıyor. Bir bölümü de piyasada ihtiyacı olan kesimlere satılmak suretiyle
değerlendiriliyor. Bu aynı zamanda üniversitemize bir öz gelir sağlıyor.
Devletimizin Her
Metrekare Arazisine Sahip çıkarak Ülke Üretimine Katkıda Bulunuyoruz
Yapılan çalışmalar hakkında açıklamalar yapan Rektör Prof. Dr. Dalgar sözlerine şöyle devam etti: Burada önemli olan bizim diğer sektörden farklı olarak yaptığımız öne çıkan husus şu: üniversitemizde büyükbaş hayvanların sıvı gübresi biyogaz tesisiyle yapılan bir protokol çerçevesinde biyogaz tesisine veriliyor. Enerji üretimi yapıldıktan sonra da bunlar sıvı gübre olarak araziye dökülüyor. Bu konuda yapılan çalışmalarda; arpada dekarda ortalama 300 kilo civarında bir verim söz konusuyken bu sene bu sıvı gübrenin etkisi ve yapılan bilimsel iyileştirmelerin etkisiyle 500 kilo gibi bir verime ulaşılmış durumda. Uzman ziraatçı hocalarımızın bize vermiş olduğu bilgiler bu yönde. Bu oldukça sevindirici. Tabii bu bilgiyi biz sektörle de paylaşıyoruz. Üniversite olarak hem arazimizi değerlendiriyoruz hem de bu arazide bilimsel yayınlar, bilimsel çalışmalar, araştırmalar yapıyoruz ve buradan elde ettiğimiz sonuçları da sektörle paylaşıyoruz. İnşallah bundan sonraki dönemde hayvancılık alanında yaptığımız başarılı çalışmaları bitkisel üretim alanına da taşıyacağız. Bunu da önümüzdeki aylarda hem üniversitemiz personeliyle hem de Burdur halkıyla ve kamuoyuyla paylaşacağız. Bitkisel üretim konusunda Burdur’un önemli bir potansiyeli olduğunu biliyoruz. Bu potansiyeli harekete geçirmek noktasında akademik bir yapılanma içerisindeyiz.
Hasadımızın
hayırlı bereketli olmasını diliyorum. Biz devletimizin her metrekare arazisine
sahip çıkmaya, her metrekare arazisini bu ülkenin üretimine katkı sağlayacak
noktada değerlendirmeye devam edeceğiz. Çalışmalarımızdan elde edilen sonuçları,
başta Burdur olmak üzere tüm ülke, tarım ve hayvancılık sektörüyle de paylaşıp
onların da bu bilgilerden ve tecrübelerden yararlanması çabası içerisindeyiz.
Tarım Hayvancılık ve Gıda
Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Şenol Güzel
ise bitkisel üretim arazisi içerisinde hasadı yapılan bitkilerin sağmal
gruptaki hayvanların beslenmesi için kullanıldığını belirterek şunları söyledi:
Yaptığımız bu çalışma ile mısır silajına da alternatif üretiyoruz. Kurak
arazide yapabileceğimiz ve hayvanlara yedirebileceğimiz silajı, yeşil ot
silajından karşılamak için bu faaliyetleri yürütmekteyiz. Bu silajları MAKÜ
Kampüs alanımızda bulunan çiftliğimize taşıyoruz ve oradaki hayvanların
beslenmesini sağlıyoruz.
Gerçekleştirilen silaj
çalışmalarında bitkisel üretimler ile ilgili bilgiler veren Öğr. Gör. Müge
Güvenç: “Arazimizde 600 dönem yulaf, 700 dönümü arpa, 530 dönümü korunga, 15
dekar alanda yonca, 450 dekar alanda tritikale hasadı gerçekleştirilecek olup
600 dekar alanı da nadasa bıraktık. Bu alanda yeşil ot silajı olarak yulaf
kullanıldı. Başaklanma öncesi süt dönemi arasında biçildi, silajlandı. Tane
hasadımıza da bugün itibariyle başladık.” ifadelerini kullandı.
MAKÜ, Toprağın Sürdürülebilirliğine de Katkı Sağlıyor
Toprak ıslahı hakkında konuşan
Öğr. Gör. Dr. Bekir Tosun ise “Üniversitemiz arazisini organik madde kaynakları
kullanarak her sene 400 dekar olacak şekilde ıslah etmeye çalışıyoruz. Bunun
bize ne faydası oldu? Üniversite olarak kimyevi gübre kullanımını yaklaşık
olarak yüzde 80 oranında azaltmış bulunduk. Böylelikle hem üniversitemize katkı
sağlayarak hem de toprağın sürdürülebilirliğini artırdık” diye konuştu.
Diğer Haberler










